Tasavvufta inkisar ne demek?
İnkisar, bir insanın kırgınlığını, üzüntüsünü ve sitemini anlatan bir kavramdır.
Tasavvufta bekâ ne demek?
Tasavvufta Beka, insana özgü özelliklerden ve ilişkilerden kurtularak ilahi özde kalıcı olarak kalmak anlamına gelir. Bu terim, geçici kabul edilen bu evrenin zıttı olan ölümsüz varoluş alanı için de kullanılır.
Tasavvufta amâ ne demek?
Tasavvuf terimi, Tanrı’nın varlığının çeşitli düzeylerde ortaya çıkması ve bu ortaya çıkışının öğrenci tarafından keşif yoluyla algılanması anlamına gelir.
Tasavvufta ıstılah ne demek?
“Bazı grupların bir şeyi asıl anlamından kısmen çıkarıp ona yeni bir içerik kazandırmak için kullandıkları söz” olarak da tanımlanan terminolojinin (et-Taʿrîfât, “Iṣṭılâḥ” md.) genellikle istidlal yoluyla elde edilen bilgiler için kullanıldığı görülmektedir (Ebü’l-Bekā, s. 129).
Rabıta ilk ne zaman çıktı?
VI (XII) ve VII. 13. yüzyılda ortaya çıkan basit bir uygulama olan Râbita, başlangıçta Şeyh’le sohbet etmek, onun davranışlarını taklit etmek, gönlünü ona bağlamak ve Şeyh’in şekil ve görünümünden ilham almaktan ibaretti.
Rabıta hangi tarikatlarda var?
Rabıta geleneğinin Nakşibendilere özgü olduğu düşünülmekle birlikte Halvetiyye, Kadiriyye ve Çiştiyye başta olmak üzere birçok tarikatta da yer aldığı görülmektedir.
Fenafillah makamı nedir?
Fenafillah, varoluş birliği kavramıdır. Bu konumlarda kul, kendisinde ve niteliklerinde kalıcılık bulur, ancak Tanrı’nın nitelikleriyle. Tasavvuftaki son seviye olan erdemlilik durumuna açılan kapıdır.
Fenâ ve bekā nedir?
Fena, kulun esaretini gördüğü için ölümlü olması demektir. Beka, ilahi tecellileri gözlemleyerek ebedi olmak demektir. Bu, Sufilerin kutsal hadisinde ifade edilen durumdur: “Kulumun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli ve yürüyen ayağı olurum.” Çünkü bu halde olan kişi artık Tanrı’nın gözünde ölümlüdür.
Tasavvufta fenâ makamı nedir?
Tasavvufta kötülük, kişinin duygu ve iradesini elinden alıp Allah huzurunda kendini yok etmesi anlamına gelir. Farklı aşamalardan oluşur. Kişinin kendini kademeli olarak terk etmesi farklı şekillerde ifade edilir ve kötü makamlar olarak adlandırılır.
Tasavvufta kıyam ne demek?
Sözlükte “dikilmek, ayakta durmak” anlamına gelen kıyam, fıkıhta “yönelmek” anlamına gelen, namaz esnasında iftitah tekbiri alınırken ve her rekatta Kur’an’dan okunması gereken en az miktarda okunacak şekilde ayakta durmaya denir.
Tasavvufta talip ne demek?
Talip: Bu kelimenin sözlük anlamı “isteyen kişi”dir. Terim olarak, doğru yolu talep eden, yolu, güzel ahlakı ve erdemleri takip etmeye gönüllü olan kişiyi ifade eder. Aleviler arasında, Resul’ün oğulları olmayan herkese Talip denir (Yaman, 1998a:49).
Sofiler kimlerdir?
Kendini ibadete adamış ve ibadet yoluyla ahirette mutluluğa ulaşılabileceğine inanan samimi dindar kişi. Manevi deneyim yoluyla bilgi ve hakikat seviyesine ulaşmış bir Sufi. “Tanrı dostu” anlamına gelen bir Sufi terimi. Tasavvuf terimi, müritlere rehberlik eden ve onları yönlendiren kişi anlamına gelir.
Tasavvufta 40 gün halvete giren sufiye ne ad verilir?
Tasavvuf terimi, müminin kırk gün boyunca özel bir yere çekilmesi ve kendini ibadete adaması anlamına gelir. Tasavvuf terimi, bencil arzulardan kurtulmak ve manevi saflığa ulaşmak için sıkı bir perhiz ve çile dönemi anlamına gelir.
Tasavvufta zâkir ne demek?
Kelime anlamı; Tasavvuf, İslam’da yükselmek için zikir çeken kişidir. Bu isim aynı zamanda tekke ve zaviyelerde kurumsal bir kimlik kazanarak ilahiler okuyan ve deniz iğdesi zikri yapan görevliye de verilmektedir.
Kavsi uruc ne demek?
Ruhların maddi dünyaya inerken izledikleri yola kavs-ı nuzul, geri dönerken izledikleri yola ise kavs-ı uruc denir. Deviyye metinlerinde insan ruhunun ve evrenin Yaratıcı’dan çıkıp O’na döneceği inancı ele alınır (Uludağ, 2001: 106).
Tasavvufta Allah aşkına ne denir?
İslamî literatürde aşk, iki temel anlamda kullanılır: İlâhî ve beşeri aşka genel olarak “hakikî aşk”, beşeri aşka ise “mecazî” veya “fevkalade aşk” denir.
İnkisar-ı hayal ne demek?
İnkisar-ı Hayal ne anlama geliyor? Antik çağlarda daha yaygın olarak kullanılan inkisar-ı Hayal kelimesi, günümüz Türkçe çevirisinde “hayal kırıklığı” anlamına geliyor.
Tasavvufta münkir ne demek?
İyilik anlamına gelen maruf kelimesinin zıttı olan münker kelimesi sözlükte “bilinmeyen, bilinemeyen, kabul edilemez, çirkin, kötü, tuhaf şey” olarak tanımlanmaktadır. Dini bir kavram olarak ise Allah’ın onaylamadığı, İslam’ın çirkin, kötü, suç, günah ve haram olarak ilan ettiği davranışları ifade eder.
Tasavvufta keramet ne demek?
Peygamberlerin, peygamberliklerine delil olarak yaşadıkları ve şahit oldukları olağanüstü durumlara “mucize” denirken, Peygamberler dışındaki, Kur’an ve Sünnete tam bağlı, imanı sağlam, takva sahibi bir kulun başına gelen olağanüstü durumlara ise “keramet” denir.