Kiracı evi başka birine kiraya verebilir mi?
Türk Borçlar Kanunu Madde 322 Kiracı, kiralananı kısmen veya tamamen başkasına kiralayabileceği gibi, kiralayanın aleyhine bir değişikliğe yol açmamak şartıyla kullanma hakkını da başkasına devredebilir.
Ev sahibinin eşi evi kiraya verebilir mi?
Türk Borçlar Kanunu’nun 322/2 maddesine göre, apartman dairesi ve kapalı işyeri kira sözleşmelerinde kiracılar, kiraya verenin yazılı izni olmaksızın kiralananı başkasına kiraya veremez veya kullanma hakkını devredemezler.
Kiracı yanına başka birini alabilir mi?
Daire ve kapalı çalışma alanı kiralama sözleşmelerinde, kiracı, ev sahibi yazılı onay vermediği sürece kiralık mülkü alt kiraya verme hakkına sahip değildir. Geçerlilik için ön koşulun, ev sahibinin kiralık mülkü alt kiraya verme konusunda yazılı onayı olduğunu belirtelim. Ev sahibinin sözlü onayları geçerli değildir.
Kiraya veren ev sahibi olmak zorunda mı?
“Kira sözleşmeleri kişisel haklar kuran sözleşmeler olduğundan, ev sahibinin malik olması gerekmez.
Kiraya veren başkası olabilir mi?
TTK m.322/2 uyarınca, konut ve işyeri kiralarında kiraya veren, kiralananı yazılı izni olmadıkça başkasına kiralayamaz veya kullanma hakkını devredemez. Yine TTK 323.
Kira sözleşmesini ev sahibi dışında biri yapabilir mi?
Bazı durumlarda, ev sahibi, mal sahibi yerine üçüncü bir taraftır ve başkasına ait bir mülk için kira sözleşmesi yapılır. Böyle bir sözleşme yasal olarak geçerlidir. Ev sahibi ve mülkün sahibi aynı kişi olmak zorunda değildir. Ev sahibi, mal sahibinden farklı bir kişi olabilir.
Malikin eşi kira sözleşmesi yapabilir mi?
Daha sonra davalı ile mütevelli arasında 1 Eylül 2010’da başlayan ve bir yıllık bir süre için bir kira sözleşmesi yapıldı. Yüksek Mahkeme doktrininde ve emsallerde açıklandığı üzere, ev sahibinin mal sahibi olması gerekmez. Başkasına ait bir mülk üzerinde kira sözleşmesi yapılabilir.
Eşim benden habersiz evi kiraya verebilir mi?
5. Aile konutuna ilişkin hakların kısıtlanması Yine, tapu senedine sahip olan eş, diğer eşin rızasını almadığı sürece aile konutunu elden çıkaramaz. Başka bir deyişle, tapu senedinde malik olarak listelenmeyen eşin rızası olmadan aile konutu satılamaz veya kiralanamaz ve üzerindeki haklar kısıtlanamaz.
Kiracı ile ev sahibi arasında kira kontratı olmazsa ne olur?
Taraflar arasında bir anlaşmazlık olması durumunda delilin kolaylaştırılması için her iki tarafın da bunu yazılı olarak yapması mantıklı olacaktır. Kira sözleşmesi yazılı bir form gerektirmediğinden, sözleşme olmasa bile kira sözleşmesi yapılabilir.
Kiraladığım evde arkadaşım oturabilir mi?
Sıradan kira sözleşmelerinde kiracı, ev sahibinin izni olmaksızın kiralanan taşınmazda başka bir kişinin yaşamasına izin verebilir. Ancak bu işlemde kiracı, kiralanan taşınmazı değiştirmemek ve ev sahibine zarar vermeyecek bir devir yapmakla yükümlüdür.
Ev sahibinin eşine kira ödenir mi?
1 Numaralı Bildirge, taraflar aksi şekilde anlaşmadığı sürece kira ödemelerinin ev sahibine yapılması gerektiğini belirtmiştir. Üçüncü şahıslara yapılan ödemeler, kiracıyı kira borcunu ödemekten muaf tutmaz. Başka bir deyişle, üçüncü şahıslara ödenen kira kiracının hesabına iade edilmelidir.
1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?
Ev sahibi bir yıllık kira sözleşmesi sona erdiğinde kiracıyı işten çıkarabilir mi? Belirli süreli kira sözleşmelerinde, ev sahibi sadece kira sözleşmesi sona erdiği için kiracıyı işten çıkaramaz. Kiracı isterse kira sözleşmesinin bitiminden 15 gün önce bildirimde bulunarak kira sözleşmesini feshedebilir.
Oğlu babasının evini kiraya verebilir mi?
Konut kira sözleşmeleri ve kapsam dahilindeki işyerleri kira sözleşmelerinde kiracı, kiralanan taşınmazı üçüncü kişilere kiralayamaz veya kullanım hakkını ev sahibinin yazılı izni olmadan devredemez. Alt kiracı, kiralanan taşınmazı kiracıya sağlanandan farklı bir şekilde kullanırsa, kiracı ev sahibine karşı sorumludur.
Kira kontratını tapu sahibinin eşi yapabilir mi?
Kira sözleşmesini imzalama yetkisi mülk sahibi ve kiracıya aittir. Mülk sahibi, imzalama yetkisini bir vekaletname aracılığıyla başka bir kişiye devredebilir. Öte yandan kiracı, ev sahibinin kabul etmesi durumunda bir vekaletname aracılığıyla başka bir kişiye imzalatabilir.
Ev sahibi evini kaç yıl kiraya veremez?
Zorunluluk nedeniyle tahliyesine karar verilen yeri, haklı sebepler olmadıkça, taşınmaz maliki üç yıl geçmedikçe kiraya veremez. TBK’nın 355. maddesi, kiracının zorunluluk nedeniyle evden çıkarılması hâlinde, haklı sebepler olmadıkça, konutun üç yıl süreyle başkasına kiraya verilmesini yasaklamaktadır.
Ev sahibi kiracıyı çıkarıp başkasına kiraya verirse ne olur?
Ev sahibi, zorunlu tahliye sonrasında taşınmazı başkasına kiraya verirse, alt kiralama yasağına uymayacak.
Kiralanan evde başka biri oturuyorsa ne yapmalı?
Sıradan kira sözleşmelerinde kiracı, ev sahibinin izni olmaksızın kiralanan taşınmazda başka bir kişinin yaşamasına izin verebilir. Ancak bu işlemde kiracı, kiralanan taşınmazı değiştirmemek ve ev sahibine zarar vermeyecek bir devir yapmakla yükümlüdür.
Kira kontratı iki kişi üzerine olur mu?
Kira sözleşmesi iki kişi için olabilir mi? Gayrimenkul kiralamalarında, kira sözleşmesi mal sahibi ve kiracı arasındadır. Ancak, iki ortak bir daire veya iş yeri kiraladığında, bazen sözleşme sayfasında iki isim görünebilir.
Kira sözleşmesinde ev sahibinin imzası yoksa ne olur?
Kiracı veya ev sahibinin imzasının bulunmaması, yanlış veya eksik bilgi bulunması gibi durumlar, taraflar arasındaki sözleşmenin bağlayıcı olmadığını gösterir. Bu tür usulsüzlükler sözleşmenin feshine veya yargısal iptaline yol açar.
Tavsiyeli Bağlantılar: 5 Denizler Nedir