İçeriğe geç

Antalya Gündoğmuş Neyi Meşhur

Gündoğmuş hangi yörük?

“Bu aşiret 1820’lerde büyüdükçe güneye doğru kıyıya doğru hareket ederek bugünkü Manavgat köylerini oluşturmuşlardır.” Bu kaynağa göre Gündoğmuş ve köylerini kuran halkın Horasan Türkmenleri olduğu ve Gündoğmuş ve çevresinin Manavgat ve kıyıya ulaşmadan önce Türkleştiği sonucuna varılmaktadır.

Gündoğmuş nereye yakın?

Gündoğmuş ilçesi Antalya’ya 153 km uzaklıktadır. Doğusunda Akseki-Konya yolunun 32 km. güneyindedir. Alanya’ya uzaklığı 70 km’dir. Manavgat’a uzaklığı 70 km’dir.

Antalya’nın yiyecek neyi meşhur?

Aşağıda tariflerini bulacağınız lezzetler, Antalya’nın doğal güzellikleri ve zengin kültürüyle şekillenen lezzet paletinin sadece küçük bir kısmını temsil ediyor. Antalya Pizza, Antalya Usulü Kabak Tatlısı, Arap Kadayıfı, Ekşi Balık, Cevizli Baklava, Domates Civesi, Ekşi Tarhana Yapılışı ve Çorbası, Filisli Yulaf Lapası.

Antalya Gündoğmuş ne zaman ilçe oldu?

Bayezid döneminde Osmanlı egemenliğine giren ve daha önce Eksere ismiyle Akseki’ye bağlı bir köy olan bölge, 1936 yılında Gündoğmuş ismiyle ilçe statüsü kazanmıştır. Gündoğmuş, 1323 km2’lik bir alanı kaplamaktadır.

Gündoğmuşun neyi meşhur?

Gündoğmuş’a yerleşen ve burayı kuran Türkmenlerin en azından bir kısmının Tanrıdağmuş’tan geldiğini söylersek yanlış olmaz. Geldikleri yerin adını yeni vatanlarına taşıdılar. Gündoğmuş coğrafyası üzüm, incir, ceviz, bal ve pekmeziyle de ünlüdür.

Gündoğmuşlar nereli?

Bir rivayete göre; Konya’nın İksile köyünden çeşitli sebeplerle ayrılan bir ailenin bu bölgeye yerleştiği ve daha sonra buraya “Eksere” adını verdiği söylenmektedir. Eksere köyü 1936 yılına kadar Akseki’ye bağlı bir köy iken 1936 yılında “Gündoğmuş” ismiyle ilçe statüsüne yükseltilmiştir.

Antalya Gündoğmuş rakımı kaçtır?

900 mGündoğmuş / rakım

Gelesandra Yaylası nerededir?

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinin kuzeyinde, Göçem Yolu’nun hemen altında yer alan Gelesandra Yaylası, Antalya’dan Toros Dağları’na doğru hareket eden göçebelerin popüler buluşma noktasıdır.

Antalya’nın en meşhur meyvesi nedir?

Turunçgillerden olan portakalın anavatanı Çin’dir. Günümüzde dünyada en çok tüketilen meyvelerden biri olan portakal; parfümeri, gıda ve ilaç sanayinde de kullanılmaktadır. Portakal, Antalya ilinin en önemli tarım ürünlerinden biridir.

Antalya’nın neyi meşhur hediyelik?

Antalya’nın hediyelik eşyalarıyla ne kadar ünlü olduğunu merak ediyorsanız, bu yazıda birçok farklı alternatif bulacaksınız. Bu hediyelik eşyalar arasında mıknatıslar, harnup pekmezi, göçebe halıları veya zeytinyağı ve sabun gibi ürünler yer alabilir. Yaygın hediyeler arasında mıknatıslar bulunur.

Antalya’nın meşhur yeri neresidir?

Antalya’nın tarihi bölgesi denildiğinde akla ilk gelen yer Kaleiçi’dir. Begonvillerle çevrili sokakları nostaljik ve modern bir atmosfer sunar.

Antalya hangi şehirden ayrıldı?

İdari olarak Konya’ya bağlı Teke Sancağı’nın merkezi olan Antalya, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında bağımsız bir sancak haline gelmiştir.

Antalya ne zaman Türklerin oldu?

Antalya’nın antik çağlardaki adı Pamphylia ve özellikle II. ve III. Dünya Savaşları sırasında burada kurulan şehirlerdi. 19. yüzyılda altın çağını yaşadı. 5. yüzyılda eski ihtişamını kaybetti. Bölge Doğu Romalılar veya Türkiye’de adlandırıldığı şekliyle Bizanslılar’ın yönetimi altındayken, 1207’de Selçuklular tarafından Türk topraklarına eklendi.

Akseki Rakim kaç?

Yüzölçümü; 2390 kilometrekare, rakımı 1050 m (orta)’dir. İlçenin coğrafi yapısı Manavgat Nehri’nin oluşturduğu geniş bir vadi ile engebeli ve dağlık bir görünüme sahiptir.

Antalya Yörükler kimdir?

Bozahmetli Yörük aşireti, Anadolu Selçukluları döneminde Orta Asya’dan gelip Toros Dağları’na yerleşen Oğuz aşiretlerinden biridir. Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşarlar. Aşiret üyelerinin sayısı kesin olarak belirlenemese de yaklaşık yirmi bin olduğu tahmin edilmektedir.

Akseki yörükleri hangi boydan?

Ancak Türklükten ve Türk dilinden bihaber olan vicdanlı yöneticiler tarafından isim Akseki olarak değiştirildi. Neyse ki yeni isim Teke Yörüklerinin bir kolu olan Akseki’ye verildi. Görüldüğü gibi Akseki ismi sanıldığı gibi coğrafi özelliğinden değil, mensup olduğu Yörük Türkmen aşiretinden gelmektedir.

Yörükler hangi soydan?

Yörükler Türkmen/Oğuz kabileleridir. Yörük, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş kişidir. Yörük kelimesi, Anadolu’da yayla kış hayatı yaşayan Türkmen kabileleri (Obalar) için de kullanılır. 1990’lara kadar kademeli olarak devam eden bu yaşam biçimi, çok küçük ölçekte de olsa günümüzde de devam etmektedir.

Yörükler hangi beylik?

Diğer Türk grupları kahverengi saçlıdır. Orta Asya’dan Anadolu’ya göç: Göktürk (Kutluk) devletinin ana unsurlarından biri olan Yörükler, Altay ve Tanrı dağlarında uzun süre barış içinde yaşadılar. Kazaklar, Kırgızlar ve Moğollar bu bölgede göçebe olarak yaşadılar ve hayvancılıkla uğraştılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Parayı Elden Alan Escort